szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Rozmowa z prof. Stanisławem Ziębą, Honorowym Przewodniczącym Rady Gospodarki Żywnościowej

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapoznania się z treścią wywiadu, jakiego prof. Stanisław Zięba, Honorowy Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej, udzielił pismu Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. Prof. Zięba wskazuje na rosnące zagrożenia wynikające z przemysłowych systemów pakowania mięsa, drobiu i ryb.

W przypadku cytowania fragmentów lub całości wywiadu prosimy o podanie źródła.

Redakcja Bezpieczeństwa i Higieny Żywności

Wywiad do pobrania w PDF


Skąd się biorą ryby?

Ryby w Polsce wciąż nie zaliczają się do najpopularniejszych pokarmów. Niemniej warto się zastanowić, skąd pochodzą te, które trafiają na stoły konsumentów. Z przeprowadzonych badań wynika, że połowa ryb spożywanych na świecie pochodzi z hodowli.

Ryby tylko na święta?

Młodzi Polacy najbardziej lubią łososia i pstrąga, ale w Wigilię jednak wolą karpia - informuje Rzeczpospolita. Śledź przestał smakować nie tylko Polakom, lecz także Niemcom. Największy spadek popularności ta ryba zimnych mórz notuje wśród młodych Polaków. Jak wynika z badań OBOP przeprowadzonych na zlecenie sieci handlowej Makro, tylko co dziesiąty nastolatek powyżej 15. roku życie wskazuje na śledzia jako rybę popularną w swoim jadłospisie. To mało. U statystycznego Polaka cieszy się ona dwa razy większym powodzeniem.

Zasady prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładzie – główne wymagania GHP/GMP i HACCP

W dniu 7 grudnia w siedzibie BPJ odbyło się szkolenie pt. "Zasady prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładzie – główne wymagania GHP/GMP i HACCP", które poprowadziła dr Halina Turlejska.

Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z takimi zagadnieniami jak:
• odpowiedzialność producenta za bezpieczeństwo żywności w świetle wymagań prawa
• kontrola wewnętrzna w zakładzie jako narzędzie...

Święto rogala

Rrogal świętomarciński i jego wypiekanie to 150-letnia tradycja Poznania i okolic. Produkt ten związany jest z obchodami dnia św. Marcina. W tym dniu spożycie rogala świętomarcińskiego sięga aż połowy rocznej produkcji.

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl