szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Poznaliśmy najlepszy zakład mięsny

3 czerwca ogłoszone zostały wyniki Rankingu Zakładów Mięsnych AgroTrendy. Wydarzenie poprzedziła ciekawa konferencja, w trakcie której zabrali głos wybitni specjaliści w dziedzinie przemysłu spożywczego, a szczególnie mięsnego. Wśród nich znalazł się także prof. Andrzej Pisula.

Konferencja oraz uroczysta gala odbyły się w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie. Wydarzenie zgromadziło wielu przedstawicieli branży oraz instytucji państwowych, a każdy, kto przyszedł, mógł się poczuć usatysfakcjonowany. Zakres tematów poruszanych w części konferencyjnej był bardzo szeroki. Michał Koleśnikow z Banku BGŻ omówił aktualną oraz prognozowaną sytuację sektora mięsnego w Polsce. Po nim zabrał głos Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który wygłosił referat pt. Wyzwania, szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu spożywczego. Szczególnym prelegentem był natomiast prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS. W trakcie swojego wystąpienia omówił on nowelizację ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i wynikające z niej obowiązki dla przedsiębiorców. Szczególne uznanie wśród słuchaczy zyskała sobie również prelekcja prof. Andrzeja Pisuli z SGGW, który skupił się na kwestii problemów jakości mięsa kulinarnego. Pierwszą część konferencji zamknął dr Krzysztof Jażdżewski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Przedstawił on wszystkim zgromadzonym najnowsze informacje związane z okresami przejściowymi dla zakładów przetwórczych w kontekście nowego prawa unijnego.

W dalszej części konferencji głos zabierali między innymi: Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności; Dariusz Goszczyński, Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w MRiRW, oraz Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso. Na zakończenie omówiono wyniki Rankingu Zakładów Mięsnych i wręczono nagrody przedstawicielom wyróżnionych przedsiębiorstw. Wśród nich najlepsza okazała się firma Mróz S.A., która w łącznej klasyfikacji uzyskała 147 punktów. Warto podkreślić, że przedsiębiorstwo to w ubiegłych edycjach rankingu plasowało się odpowiednio na trzecim i na drugim miejscu. Na niższym stopniu podium uplasowały się natomiast P.W. „KIER” Zakłady Mięsne (131 pkt.). Trzecie miejsce zajęła zaś firma ZPM „JBB” Import-Eksport Józef Bałdyga (129 pkt.).

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl