szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Raport – ekologia to zdrowie

Nowy raport francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) uznał, że ekologiczna żywność jest pod wieloma względami (zwłaszcza odżywczymi) wartościowsza od konwencjonalnej. Zawiera mniej azotanów i pestycydów, które wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycą i chorobą Alzheimera – donosi BioKurier.

Raport stwierdza, że żywność ekologiczna ma wyższy poziom minerałów i przeciwutleniaczy i niesie ze sobą także inne korzyści. – To bezstronny przegląd dostępnych danych, w przeciwieństwie do innego opublikowanego niedawno przeglądu na zlecenie UK Food Standards Agency, który był szeroko relacjonowany w mediach, a który stwierdzał, że żywność ekologiczna nie przynosi znaczących korzyści – twierdzi Shane Heaton, dietetyk Australijskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych.

Francuski raport porównuje znacznie więcej czynników niż jego brytyjski odpowiednik. Bierze także pod uwagę kryteria takie jak: zawartość antyoksydantów, resztek pestycydów czy poziom azotanów.

Z raportu Francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności wynika, że rośliny ekologiczne zawierają więcej przeciwutleniaczy, takich jak fenole, i kwasu salicylowego, także więcej masy suchej. Mają również wyższy poziom minerałów. Raport stwierdza, że poziom węglowodanów, białek i witamin jest wystarczająco udokumentowany.

W blisko 100 proc. organiczne produkty nie zawierają żadnych pozostałości pestycydów. Warzywa ekologiczne zawierają też ok. 50 proc. mniej azotanów niż konwencjonalne (wysokie stężenie azotanów jest powiązane z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycy i choroby Alzheimera), zaś zboża ekologiczne zawierają podobny poziom mitotoksyn co konwencjonalne.

Ekologicznie hodowane bydło zawiera więcej chudego mięsa i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Filety z kurczaków ekologicznych mają 2–3 razy mniej tłuszczu i więcej kwasów tłuszczowych Omega 3.

Źródło: BioKurier

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl