szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Prognoza IERiGŻ - ceny żywności będą stabilne

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ceny żywności do końca roku pozostaną stabilne. W grudniu jedzenie będzie jednak droższe o ok. 4,2-4,5 proc. w porównaniu z sytuacją sprzed roku. Prognozy takie przedstawia Krystyna Świetlik (IERiGŻ).

„Do końca roku nie należy się spodziewać większych ruchów cenowych” - powiedziała Świetlik. Wpłynąć ma na to zmniejszający się eksport oraz ograniczenie popytu na żywność, spowodowane wzrostem bezrobocia i spadkiem płac. Umacnianie się złotego sprawia, że eksport staje się mniej opłacalny, a import import wzrasta. Według ekspertki są to wystarczające powody do wzrostu podaży na polskim rynku. Dobre zbiory zbóż mają natomiast uniemożliwić wzrost cen pieczywa. Świetlik zapowiada także wzrost podaży mleka oraz dostaw mięsa pochodzącego z importu.

Wszystkie powyższe czynniki zdecydują o tym, że ceny żywności w drugiej połowie roku będą stabilne. Świetlik przypomniała także, że w lipcu artykuły spożywcze były droższe o 4,02 proc. w porównaniu z lipcem 2008 r. Według IERiGŻ od początku stycznia do lipca 2009 r. najbardziej podrożało mięso drobiowe - o 21 proc; cukier – 16 proc.; jaja - 9,5 proc.; wieprzowina - 8 proc.; ryby – 8 proc.; tłuszcze zwierzęce – 7,2 proc. Staniały zaś produkty mleczne - o ok. 1 proc. (jogurty o 3 proc., sery dojrzewające - o 2 proc.). W opinii Świetlik, wzrost cen żywności w pierwszym półroczu 2009 r. był wynikiem m.in. niskiej podaży mięsa oraz dużego eksportu artykułów spożywczych.

Źródło: www.gazeta.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl