szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Przyszłość mleczarstwa

Zdaniem wielu specjalistów z branży mleczarskiej dalszy jej rozwój w Europie będzie w mniejszym stopniu zależał od zwiększania produkcji tradycyjnych wyrobów, a w większym od zwiększenie liczby innowacyjnych, cenowo dostępnych, nakierowanych na zdrowie produktów – powiedział prof. Andrzej Babuchowski podczas VII Forum Mleczarskiego w Augustowie.

Zdaniem prof. Babuchowskiego, nowoczesny produkt mleczarski będzie umożliwiał konsumentowi wybór produktów prozdrowotnych o określonych wartościach odżywczych, np. w odniesieniu do zawartości soli, cukru, tłuszczu itp. – Jednocześnie będzie dostarczał konsumentowi odpowiednią informację na opakowaniu. Konieczny jest więc rozwój nowych, przyjaznych dla środowiska technologii przetwarzania, w tym biotechnologii, mających szansę na akceptację zarówno ze strony konsumentów, jak i władze dopuszczające produkt na rynek - uważa Andrzej Babuchowski.

- Nie oznacza to, że produkty tradycyjne przestaną być produkowane, jednak ich produkcja będzie coraz mniej zyskowna z powodu nasilającej sie konkurencji z krajów pozaunijnych takich jak USA, Nowa Zelandia, Australia, Brazylia, Argentyna. Wyjątkiem mogą być produkty o chronionych nazwach CHNP, CHOG, czy GTS. Tak więc opracowanie odpowiednich, oszczędnych energetycznie i bardziej wydajnych technologii produktów tradycyjnych jest konieczne – podkreśla profesor.

Innym kierunkiem, w którym należy rozwijać produkcję, jest wytwarzanie z mleka komponentów dla innych przemysłów. Zapotrzebowanie na białka mleka, laktozę, laktoferryny i inne składniki jest duże i będzie rosło.

Źródło: PortalSpożywczy

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl