szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Wirus grypy świń nie daje o sobie zapomnieć

W zasadzie wszyscy oswoili się już z istnieniem wirusa A(H1N1) i wiadomości go dotyczące przyjmowane są ze znacznie większym spokojem niż jeszcze miesiąc temu. Wiele wskazuje jednak na to, że grypa świń przez długi czas może być bohaterem serwisów informacyjnych i musimy być gotowi na różne, często nieoczekiwane nowości.

Ważnym impulsem, który nie pozwoli szybko zapomnieć o wirusie A(H1N1), jest fakt ogłoszenia przez WHO pierwszej w XXI wieku pandemii grypy. Do decyzji o podwyższeniu alertu do szóstego stopnia zadecydować miała rosnąca liczba zachorowań na różnych, często odległych od siebie obszarach, takich jak: kontynent amerykański, europejski, Afryka, czy też Australia. Wiąże się to z wprowadzeniem wzmożonych środków bezpieczeństwa epidemiologicznego we wszystkich 193 państwach, które należą do WHO, w tym także Polski. Wydaje się jednak, że wpływ tej decyzji nie odbije się wyraźnie na światowym handlu żywnością. Obecnie bowiem nikt nie przewiduje zamykania granic czy ograniczania transportu osób oraz towarów. Decyzja WHO ma mieć też podobno niewielki wpływ na sytuację w naszym kraju. Resort zdrowia nie planuje bowiem żadnych dodatkowych działań, tłumacząc, że procedury pandemiczne zostały już wprowadzone w życie znacznie wcześniej i obecnie nie ma potrzeby wdrażania nowych działań. Warto jednak pamiętać, że sezon na grypę zacznie się dopiero jesienią.

Niezależnie od tego regularnie wykrywane są nowe ogniska choroby. Jedno z nich zlokalizowano ostatnio w japońskiej szkole w Duesseldorfie. Na grypę świń zachorowało tam 27 dzieci, ale jak na razie nie ma ofiar śmiertelnych, a wszyscy pacjenci poddani zostali kwarantannie. Więcej strachu wywołało chyba jednak wykrycie choroby w Hong Kongu, gdzie zdiagnozowano ją u 12 uczniów. Wydarzenie to mogło przypomnieć mieszkańcom tego miasta ostatnią pandemię grypy w ubiegłym wieku – tzw. gryp hongkońską, na którą zmarło około miliona osób. Jak na razie wiele wskazuje, że scenariusz ten nie zostanie powtórzony.

Nie można także przeoczyć pierwszego w Polsce przypadku przeniesienia się wirusa z człowieka na człowieka. Sytuacja ta miała miejsce we Wrocławiu, gdzie pięcioletni chłopiec zaraził się od innych dzieci, które chorobę przywiozły z Kanady. Na szczęście w większości przypadków lekarze dobrze radzą sobie z leczeniem grypy świń, a wirus A(H1N1) nie jest tak groźny, jak sądzono zaraz po jego wykryciu. Warto jednak przypomnieć, że według ostatnich danych na grypę świń w skali globalnej zachorowało ponad 27 tys. osób, a 141 zmarło. Choroba jak na razie wykryta została w 74 krajach.

Źródło: PAP, IAR

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl