szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Chroniona Nazwa Pochodzenia wiśni nadwiślanki

16 grudnia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie Komisji (WE) nr 1232/2009 umieszczające w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę wiśnia nadwiślanka (ChNP).
Wiśnia nadwiślanka to owoc lokalnej odroślowej wiśni sokowej, która została zaaklimatyzowana do warunków pasa nadwiślańskiego, charakteryzującym się wapiennym lub wapienno-gliniastym podłożem. Obszar uprawy wiśni nadwiślanki obejmuje gminy: Ożarów, Tarłów, Annopol, Lipsko, Sienno, Solec nad Wisłą. W przeszłości znana również była pod nazwą słupska, słupianka lub słupiec od nazwy miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której po raz pierwszy na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia.

Wiśnię nadwiślankę wyróżniają w szczególności owoce wyraźnie mniejsze od odmian uprawnych, bardzo intensywna barwa soku oraz wysoka kwasowość. Ponadto, w zagłębieniu szypułkowym wiśni nadwiślanki po oderwaniu szypułki (szczególnie w pierwszych tygodniach zbioru) powstaje niewielki wyciek soku, który zamienia się w galaretkę zapobiegającą dalszemu wyciekowi, przedłużając tym samym trwałość owoców w porównaniu z odmianami szlachetnymi.

Źródło i foto: www.minrol.gov.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl