szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Żywność z etykietką

Unia Europejska poważnie rozważa wprowadzenie oznaczeń informujących, z jakiego kraju pochodzą oferowane w handlu produkty rolne. Projekt ten powstaje w wyniku prowadzonych konsultacji na temat bezpieczeństwa żywności. Wypływa z nich wniosek, że podobnych oznaczeń oczekują różne grupy – od producentów po konsumentów.

Etykiety, o których mowa, według obecnych planów wskazywać mają na razie na kraj pochodzenia danego produktu. Nie jest to zupełna nowość, gdyż już teraz stosuje się podobne oznaczenia – np. w przypadku win, oliwy, jaj, miodu czy nieprzetworzonego mięsa wołowego oraz drobiowego. Pewnym problemem w realizacji tego projektu może być ustalenie miejsca pochodzenia wszystkich składników zawartych w żywności przetworzonej. Sam pomysł jednak nikogo nie dziwi – wymogi UE w kwestiach dotyczących produkcji rolnej są bowiem jednymi z najsurowszych na świecie, a wielu mieszkańców wspólnoty podważa jakość żywności wyprodukowanej poza Unią. Nastroje te niewątpliwie pogłębiają różne skandale, które co jakiś czas wybuchają wokół importowanych produktów spożywczych.

Wszelkie etykiety bez wątpienia podnoszą także atrakcyjność każdego produktu. Niektóre środowiska rolnicze domagają się nawet, aby planowane przez UE etykiety były bardo szczegółowe i nie ograniczały się jedynie do wskazania państwa, lecz także odnosiły się do konkretnego regionu.

Rozważaniom na temat nowych oznaczeń towarzyszą także plany zniesienia wprowadzonego w 1992 r. systemu wyróżniania i ochrony nazw produktów tradycyjnych. Nie spełnił on zresztą pokładanych w nim nadziei, bowiem do tej pory w systemie tym zarejestrowano tylko 20 nazw. Oprócz tego trwają także prace nad specjalnym logo na oznaczenie żywności ekologicznej. Można się spodziewać, że zacznie ono obowiązywać już od 2010 roku.

Źródło: Portalspozywczy.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl