szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Kryzys dotknął producentów soków

Powód do narzekania mają nie tylko producenci zbóż. Przedstawiciele Krajowej Unii Producentów Soków przyznają, że ich branża dotkliwie odczuwa skutki spowolnienia gospodarczego. Dotyczy to także segmentów, w których polski przemysł spożywczy uznawany jest za mocny, np. koncentratu jabłkowego.

Kryzys ekonomiczny wyraźnie dał się we znaki producentom koncentratu jabłkowego. - Mamy problem ze sprzedażą jabłek i koncentratu. Kupcy nie spieszą się z zakupami, bo czekają na obniżkę cen. Z kolei przetwórcy wstrzymują przetwarzanie jabłek, bo nie mają zbyt wielu zamówień - mówi Julian Pawlak, prezes KUPS.

Sprawę komplikuje dodatkowo sytuacja na globalnym rynku koncentratu soku jabłkowego, bo wciąż dostępne są na nim duże zapasy zgromadzone w roku ubiegłym. - Chiny, które są największym światowym producentem zagęszczonego soku jabłkowego, posiadają blisko 300 tys. ton zapasów z ubiegłego sezonu. To niemal tyle, ile wynosi roczna produkcja w Polsce. Kupcy liczą, że Chińczycy obniżą ceny i wtedy ruszą na zakupy, co uderzy w polskich producentów - mówi Julian Pawlak.

W ubiegłym roku polscy przetwórcy wyprodukowali 270 tys. ton koncentratu, z czego około 50 tys. ton zostało w Polsce, reszta trafia na rynki eksportowe. - W obliczu kryzysu konsumenci ograniczają wydatki m.in. na soki, dlatego w tym roku spodziewamy się około 20 proc. spadku produkcji koncentratu - mówi Julian Pawlak.

Źródło: PortalSpożywczy.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl