szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Jednak palić

Minister rolnictwa Marek Sawicki zadeklarował po czwartkowym spotkaniu z przedstawicielem branży zbożowej, że wystąpi do Urzędu Regulacji Energetyki w celu uzyskania certyfikatu, aby zboże mogło być spalanie w elektrowniach i elektrociepłowniach. Zdaniem rolników, certyfikat w ciągu dwóch tygodni otworzy im drogę dotarcia do zakładów energetycznych.

- Byłem zaskoczony, że oprócz definicji zawarej w ustawie potrzebne są dodatkowe decyzje URE – powiedział Marek Sawicki. W związku z tym obiecał, że sprawdzi tę informację, a następnie wystąpi o takie decyzje. - Jeśli uruchomienie sprzedaży zbóż do elektrowni zależy tylko od decyzji URE, to jestem przekonany, że można to zrobić bardzo szybko - mówił minister Sawicki. - Jeśli poprosimy o skrócenie terminu uzgodnień do siedmiu dni, z pewnością będziemy mogli takie działania podjąć. Wierzę, że URE na te propozycje będzie otwarty, tym bardziej, że mamy sygnały, że również jest takie zapotrzebowanie sektora energetycznego. Nie sądzę, żeby był sprzeciw organizacji społecznych czy związkowych - dodał.

Prezes Krajowej Federacij Producentów Zbóż, Rafał Mładanowicz, który od kilku tygodni walczy o uruchomienie sprzedaży do zakładów energetycznych oraz zabiegał o wsparcie resortu, jest zdania, że istnieje szansa, by zboża uzyskały stosowny certyfikat w ciągu najbliższych dwóch tygodni. - Deklaracja ministra jest dla nas bardzo ważna - mówi Rafał Mładanowicz. - Proces ten musi ruszyć jeszcze w tym roku, będziemy o to walczyć – podkreślił.

- To zboże trzeba zagospodarować w odpowiedni sposób - powiedział wiceprezes Krajowej Rady Izb Rolniczych, Wiktor Szmulewicz. Podkreślił, że trzeba elastycznie do tego rynku podchodzić. - Jeśli państwo wie o nadmiarze zboża na rynku, rząd powinien umożliwiać przeznaczenie go na cele przemysłowe, co poprawi koniunkturę w rolnictwie – wyjaśnił.

Źródło: www.portalspożywczy.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl