szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Minister przed Polagrą

Wielkimi krokami zbliżają się poznańskie targi Polagra. Jak co roku elektryzować będą zapewne całą branżę spożywczą i spotkają się z dużym zainteresowaniem nie tylko producentów krajowych, lecz także zagranicznych. Nie dziwi więc, że impreza ta angażuje również najwyższych przedstawicieli władzy w Polce. Specjalną konferencje zorganizował między innymi minister rolnictwa i rozwoju wsi – Marek Sawicki.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na dwa elementy wyróżniające tegoroczną edycję targów. Pierwszym z nich, będącym kontynuacją działań z ostatnich dożynek odbywających się w Siedlcach, jest zgromadzenie wszystkich instytucji – agencji rolnych, KRUS i resortu w jednym miejscu. Drugim elementem jest położenie nacisku na nasze dziedzictwo kulinarne.

Chcę wyraźnie podkreślić, że nie ma na polskim rynku niezdrowej żywności, ale coraz częściej mamy kłopoty ze zdrowym odżywianiem – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki na konferencji prasowej poświęconej zbliżającym się targom Polagra. Uczestniczący w konferencji wiceprezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Przemysław Trawa podkreślił natomiast, że od samego początku, czyli od 1985 roku Polagra odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa.

Przedstawiciel targów zwrócił uwagę na rosnącą rolę gastronomii i jej znaczenie. Prezes Trawa podał dane dotyczące wydatków na żywienie poza domem. I tak Polak wydaje rocznie na ten cel 140 EUR, Czech 280 EUR, a Francuz ponad 900 EUR. Jak zwykle podczas rozpoczynających się 14 września imprez targowych, a w szczególności Polagry Food, nie zabraknie licznych atrakcji dla zwiedzających oraz seminariów i pokazów.

Minister Marek Sawicki oraz prezes Przemysław Trawa zaprosili również na następną odsłonę targową na targi Farma, czyli typowe targi rolne. Zgodnie z przyjętymi ustaleniami targi te odbywać się będą, wzorem światowych trendów, jakie dominują dzisiaj przy tego typu imprezach, co dwa lata. Następna Farma odbędzie się zatem w roku 2011.

Źródło: www.minrol.gov.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl