szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Więcej ale mało, czyli polskie gospodarstwa ekologiczne

W Polsce co roku stale wzrasta liczba gospodarstw ekologicznych. W 2008 r. było ich już ok. 15 tys., a rok wcześniej - 12,1 tys. Takie dane podaje w swoim najnowszym raporcie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Coraz więcej jest także firm zajmujących się przetwarzaniem żywności ekologicznej.

W ubiegłym roku zarejestrowanych było 236 przetwórni ekologicznych, a rok wcześniej – 206. Najwięcej firm przetwarza owoce i warzywa oraz zboża, najmniej – produkty mięsne oraz mleko.
Tylko 58 proc. gospodarstw ekologicznych ma jednak odpowiedni certyfikat. Zmiana sposobu produkcji z tradycyjnego, przy użyciu nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, na ekologiczny trwa zazwyczaj ok. 2 lat. Dopiero po tym czasie producent może liczyć na oficjalne potwierdzenie, że wytwarzane produkty są ekologiczne. Certyfikat przyznają tzw. jednostki certyfikujące, tj. firmy zajmujące się nadzorem nad produkcją. Obecnie w w Polsce jest ich jedenaście.

Jak wynika z raportu, uprawy ekologiczne w naszym kraju zajmują ok. 315 tys. ha (w 2007 r. 187 tys. ha). Najwięcej jest gospodarstw o powierzchni do 20 ha – ponad 77 proc. Są jednak i takie, których areał przekracza 100 hektarów – w 2008 r. było ich prawie 300. Największe zainteresowanie rolnictwem ekologicznym jest w województwach: małopolskim, podkarpackim i lubelskim; najmniejsze – w woj. opolskim, śląskim i kujawsko-pomorskim.
Na tle innych krajów Polska nie jest potentatem w produkcji ekologicznej, wyprzedza nas większość unijnych państw. W naszym kraju uprawy ekologiczne zajmują 1,9 proc. użytków rolnych, a np. w Austrii – 13,2 proc., na Łotwie – 9,8 proc., w Estonii – 8,9 proc. Za nami jest natomiast Bułgaria – 0,3 proc., Rumunia – 1 proc. oraz Irlandia – 1,1 proc.

Źródło: PortalSpożywczy / PAP

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl