szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Urodzaj oznacza niskie ceny

W Polsce, jak i w innych krajach Europy był dobry urodzaj zbóż. W związku z tym rolnicy nie mogą liczyć na atrakcyjne ceny za ziarno. Informację taką przekazał minister rolnictwa Marek Sawicki na konferencji prasowej w Siedlcach. Konferencja odbyła się w trakcie XVI Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym.
 
Według ministra w tym roku zebrane zostanie ponad 27 mln ton zbóż, czyli tyle samo co w roku ubiegłym. – Na rynku zbóż jest trudna sytuacja. W Polsce pozostało 3 mln ton zbóż z poprzedniego roku. Są także duże zapasy ziarna w UE i na świecie. Wszystko wskazuje na to, że ceny zbóż będą kształtowały się na podobnym poziomie jak na jesieni 2008 r. - powiedział Sawicki.

Obecnie średnia cena za pszenicę konsumpcyjną w punktach skupu wynosi 480 zł za tonę. Zboże paszowe jest tańsze, można je kupić za 420 zł/t. Ceny te kształtują się poniżej kosztów produkcji, które szacowane są na 500–600 zł za tonę. Jak podkreślił minister, analitycy prognozują, że na przełomie roku 2009/2010 nastąpi wzrost cen zbóż wynoszący nawet od kilkunastu do 30 proc. Zaapelował do rolników, by jeżeli nie muszą sprzedawać zboża, powstrzymali się z taką decyzją.

Minister przypomniał, że resort rolnictwa wystąpił do Komisji Europejskiej o przesunięcia rozpoczęcia terminu tzw. skupu interwencyjnego z listopada na wrzesień dla Polski i kilku państw Europy środkowej. Dodał, że Polska zaapelowała także do KE o wstrzymanie importu zbóż z krajów trzecich na rynek unijny.

Unijny interwencyjny skup uruchamiany jest co roku 1 listopada i trwa do końca maja. Skupuje się wtedy m.in. pszenicę konsumpcyjną i jęczmień na zapasy UE. Zboża kupowane są w cenie 101,3 euro za tonę. Rolnicy decydują się na sprzedaż wtedy, gdy cena rynkowa zboża spada poniżej tej kwoty.

Źródło: PAP/Portalspozywczy.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl