szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Co będzie z łańcuchem?

Coraz częściej w Polsce i wielu państwach Unii Europejskiej mówi się o konieczności precyzyjnej kontroli łańcucha żywnościowego, czyli drogi, jaką żywność pokonuje z pola na talerz konsumenta - informuje Redakcja Rolna TVP.

Sprawa jest na tyle poważna, że zajmuje się nią Parlament Europejski, a w naszym kraju powstał już projekt zarządzenia, które czeka na podpis Prezesa Rady Ministrów. Zanim mleko z gospodarstwa trafi na sklepową półkę, jego cena wzrośnie kilkakrotnie. A nawet kilkunastokrotnie, jeżeli zostanie przetworzone na przykład na żółty ser. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby o tym wzroście decydowała jedynie marża handlowa.

Jednak ten element jest tylko jednym z wielu składników ceny, jakie w przypadku jednego produktu pojawiają się na różnych etapach jego drogi do sklepowej półki. Przy czym w tych relacjach najbardziej pokrzywdzonymi nie muszą być konsumenci.

Problem stanowią umowy, które stawiają na uprzywilejowanej pozycji odbiorców towarów, odwlekane i przedłużane pod błahym pozorem terminy płatności, potrącanie od ceny za towar należności za czynności, jakie z tym towarem wykonuje jego odbiorca. Te przykłady to tylko kilka z długiej listy nieprawidłowości, z jakimi mają do czynienia podmioty łańcucha żywnościowego.

W sprawie stosowania przez sieci szeregu praktyk już czterokrotnie orzekał Sąd Najwyższy. A ostatnie jego orzeczenie z 19 sierpnia tego roku dowodzi jednoznacznie, że można dochodzić swoich roszczeń z tytułu niewłaściwego wykonania umowy.

Jednak ta droga jest bardzo długa. Lepiej wszystkie niedopowiedzenia załatwiać polubownie. Szczególnie że przedstawiciele wielkich sieci handlowych skupieni w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji potępiają takie nieuczciwe praktyki. Potępiają oficjalnie. Jednak gdy dochodzi do szczegółów, uważają, że niemożliwe jest stworzenie dokumentu, który mógłby je ograniczyć.

W Polsce, w ostatnim półtora roku ceny żywności wzrosły o około 9 proc., a działo się to w sytuacji, gdy spadały ceny na surowce - warzywa, owoce, zboże, mleko. Niekorzystne tendencje w skupie spowodowały, że tylko w ostatnim roku dochody rolników spadły aż o 16 proc.

Czy międzyresortowy zespół powstanie i czy w Polsce jest możliwa administracyjna kontrola łańcucha żywnościowego? Jakie decyzje w tej sprawie mogą zapaść w Parlamencie Europejskim?

Źródło: Redakcja Rolna TVP

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl