szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Polskie mięso w Brazylii

Od kilkunastu lat polskie rządy nie są w stanie załatwić sprawy dopuszczenia polskiego mięsa oraz produktów poubojowych na brazylijski rynek. To ma się wkrótce zmienić, w najbliższych tygodniach wybrane polskie zakłady mięsne skontrolują inspektorzy weterynaryjno-sanitarni z Brazylii.

- Obecnie Brazylia prowadzi bardzo restrykcyjną politykę protekcjonistyczną dotycząca ochrony rynku wewnętrznego, w tym sektora żywnościowego. Dotyczy to przede wszystkim rynku mięsa, moim zdaniem szanse na sprzedaż polskiego drobiu, w którego produkcji Brazylia jest światowym liderem są bardzo małe, podobnie jest z wołowiną - informuje wiceminister gospodarki Adam Szejnfeld.

Od dwóch lat obecny rząd stara się załatwić sprawy dopuszczenia na brazylijski rynek sprzedaży przez polskie zakłady jelit, pęcherzy i podobnych produktów. - To niby drobne rzeczy, ale to pokazuje jak trudnym będzie wynegocjować dopuszczenie takich produktów jak np. wieprzowina - wyjaśnia wiceminister.

- W trakcie naszych wrześniowych rozmów ze stroną brazylijską ustaliliśmy, że najpóźniej w październiku sprawa zostanie ostatecznie załatwiona. Brazylijskie władze mają przysłać do nas swoich ekspertów służb weterynaryjno-sanitarnych, aby skontrolowali zainteresowane eksportem na tamtejszy rynek polskie zakłady. A następnie dopuścili nasze firmy mięsne na rynek brazylijski - dodaje.

Według ministra współpraca ta będzie na razie dość ograniczona. - Pewne możliwości widzimy w handlu wieprzowiną, co prawda Brazylia ma dużą własną produkcję lecz możemy wejść z naszymi produktami w nisze rynkowe. Na początku byłyby to pęcherze, jelita czy podroby, następnie staralibyśmy się naszą współpracę poszerzać - tłumaczy Adam Szejnfeld.

Źródło: PortalSpożywczy

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl