szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Polska nadal w czołówce eksporterów

Popyt na żywność w Unii Europejskiej nadal jest rosnący, eksportujemy głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Czech. Na zagraniczną sprzedaż polskich artykułów rolnych i żywnościowych przypada około 80% wpływów. Rośnie też sprzedaż na inne rynki dlatego ubiegłoroczny wzrost eksportu wyniósł aż 15-18%. IERiGŻ prognozuje, że wyeksportujemy produkty żywnościowe za 14,1 mld euro.
Wszystko oczywiście zależy od poziomu zbiorów, głównie owoców, warzyw i zbóż, których dziś nie można przewidzieć – mówi Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ. Ostateczny wynik zależeć będzie także od kursu euro do złotego.
Hity eksportowe Polski to mięso, wyroby mleczarskie, soki owocowe i warzywne. Polska zamyka pierwszą dziesiątkę największych eksporterów w UE. W czołówce są Holandia, Niemcy i Francja.

Źródło: rp.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl