szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Majowy atak zimy, owoców będzie mniej

Znaczne ochłodzenie w pierwszych dniach maja i opady śniegu mogą mieć negatywny wpływ na zawiązywanie owoców, szczególnie w przypadku wiśni i porzeczek, które w okresie kwitnienia są bardzo wrażliwe na chłody - podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obniżenie temperatury objęło większość obszaru Polski. Najniższe temperatury przy gruncie wystąpiły w okolicach Bydgoszczy, Torunia i Włocławka. Odnotowano tam spadek temperatury przy gruncie do -8ºC. W koronach drzew temperatura spadła do -4ºC. Na Kujawach i Żuławach uszkodzone zostały także pąki drzew pestkowych, głównie czereśni. W centralnej Polsce odnotowano wyższe temperatury. W Skierniewicach temperatura wahała się od -1,9 do -3,3ºC.
Obniżone będą plony czereśni. Poziom strat jest jednak bardzo zróżnicowany od kilku nawet do kilkudziesięciu procent. Podmarzły także kwiaty jabłoni, nie są to jednak straty istotne gospodarczo.
Niskie temperatury spowodowały przemarznięcia pąków kwiatowych truskawek, szkody na plantacjach truskawek deserowych ocenia się na około 20%.
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej prognozuje, że w następnych dwóch dniach będzie nadal zimno, a temperatura będzie się wahać od -2ºC do -6ºC.

Źródło: AgroNew

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl