szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



10 ofiar skażonej żywności
Hiszpańskie ogórki sałatkowe to nadal jedyne potwierdzone źródło zakażeń bakterią Escherichia coli w Niemczech. Zdaniem specjalistów bakteria musi występować też w innych artykułach spożywczych, bo liczba nowych zakażeń ciągle rośnie. Przekroczyła już tysiąc. Dziesięć osób zmarło.
Eksperci ostrzegają, że to jeszcze nie szczyt zachorowań, a liczba przypadków śmiertelnych zapewne wzrośnie. Do szpitali, głównie na północy Niemiec, codziennie trafiają osoby, u których bakteria wywołała groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy. Przypadki zatrucia notuje się też w kolejnych krajach. Do Dani, Wielkiej Brytanii, Holandii i Szwecji dołączyły Austria, Szwajcaria i Francja. Specjaliści ostrzegają, żeby nie jeść surowych pomidorów, sałat i ogórków. - Ogórki, które powodują zatrucia w Północnych Niemczech nie trafiły do Polski - zapewnia polska inspekcja sanitarna.
Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl