szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Podkładki absorpcyjne pod mięso

Podczas konferencji „Jakość i bezpieczeństwo żywności w kontekście aktualnych zagrożeń”, zorganizowanej przez Biuro Promocji Jakości w hotelu Westin w Warszawie 23 kwietnia br., doszło do wymiany zdań pomiędzy prof. Stanisławem Ziębą, Honorowym Przewodniczącym Rady Gospodarki Żywnościowej, a dr. Jackiem Postupolskim z Państwowego Zakładu Higieny na temat szkodliwości podkładek w opakowaniach surowego mięsa czy ryb.

– Stosowanie takich podkładek jest absolutnie niedopuszczalne, bowiem istnieje ryzyko,  że mogą z nich wyciekać chemiczne absorbenty. Może się to zdarzyć, gdy podkładka jest np. za mała i nie może wchłonąć całej wody z mięsa. Wtedy mięso może zetknąć się z absorbentem zawierającym poliakrylan sodu, który jest trucizną – podkreślił prof. Stanisław Zięba, jeden z panelistów konferencji BPJ. – Nie byłoby zagrożenia dla zdrowia konsumentów, gdyby brzegi tych podkładek były zamknięte – dodał prof. Zięba, wskazując na opinię Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny. Jak mówił prof. Zięba, na rynku jest „szum informacyjny” dotyczący tego, czy podkładki są bezpieczne, a konsument coraz mniej wie na ten temat. Zdaniem prof. Zięby rozbieżne interpretacje opinii EFSA biorą się stąd, że „jest lobbing różnych firm”.

Z prof. Ziębą nie zgodził się dr Jacek Postupolski z Państwowego Zakładu Higieny. Według niego profesor Zięba pominął istotny fakt, że podkładka jest bezpieczna, jeśli jej pojemność chłonna jest odpowiednio dobrana do ilości płynów, które mogą się z produktu wydzielić – nie dochodzi wówczas do kontaktu płynu z żywnością, nawet jeżeli krawędzie podkładki są otwarte. Zdaniem Postupolskiego nie można mówić, że poliakrylan jest trujący, bo nie ma na to żadnych dowodów. Z kolei uczestniczący w konferencji dr Piotr Kołodziej, b. Główny Lekarz Weterynarii, powołał się na opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jego zdaniem z opinii tej wynika, że substancje znajdujące się w podkładkach są dopuszczone do stosowania w kontakcie z żywnością.

Dzień po konferencji „Jakość i bezpieczeństwo żywności w kontekście aktualnych zagrożeń” Państwowy Zakład Higieny wydał drugą opinię dotyczącą stosowania podkładek absorpcyjnych zawierających usieciowany poliakrylan sodu. Czytamy w niej m.in.: „Zamknięcie krawędzi bocznych podkładki jest jednym z rozwiązań stosowanych w celu niedopuszczenia do kontaktu absorbera z żywnością, jednakże stosowanie podkładek z otwartymi krawędziami bocznymi w sposób zgodny z zaleceniami jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia konsumenta”.

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl