szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Afera antybiotykowa

Szanowni Państwo,

Kolejny skandal żywnościowy wstrząsnął polską opinią publiczną. Ujawniona przez stację TVN w programie „Uwaga” afera antybiotykowa z całą mocą ukazuje powszechność i bezkarność części lekarzy weterynarii i producentów mięsa, którzy od lat stymulują wzrost zwierząt nielegalnymi i groźnymi środkami farmaceutycznymi.

– Dotykamy tematu, którego następstwa są nieprzewidywalne. Przy takiej skali zjawiska to już jest zamach na nasze zdrowie, a może nawet i życie. Żądza pieniądza zajęła pierwsze miejsce i jakość przestała być podstawowym kryterium wielu producentów, którzy idą na skróty, kupują tańsze leki, nielegalne leki – komentował dr Paweł Grzesiowski, ekspert ds. szczepień z Fundacji „Instytut Profilaktyki Zakażeń”. Jeszcze mocniej wypowiadała się niedawno prof. Sally Davies, główna doradczyni brytyjskiego rządu ds. zdrowia: – Odporność na antybiotyki stanie się zagrożeniem globalnym, porównywalnym do terroryzmu. Jeśli nie zaczniemy działać już teraz, za 20 lat każdy z nas będzie zagrożony śmiercią z powodu zwykłej infekcji, która okaże się odporna na antybiotyki.

Choć ujawniona przez media sytuacja stanowi szczególne zagrożenie dla dzieci, które najczęściej spożywają mięso drobiowe, reakcja Rady Gospodarki Żywnościowej na aferę antybiotykową budzi zdziwienie. W komunikacie Komitetu ds. Reagowania w Sytuacjach Kryzysowych RGŻ czytamy m.in.: „Ilość incydentów dotyczących niezgodnego z prawem i właściwą procedurą stosowania leków weterynaryjnych w Polsce nie odbiega od ilości podobnych zdarzeń w innych krajach członkowskich UE. […] Ujawnione w drodze prowokacji dziennikarskiej incydenty są odosobnionymi przypadkami, które nie uprawniają do nadawania zaistniałej sytuacji znamion afery”.

Co w takim razie musi się więc stać, by Rada Gospodarki Żywnościowej nazwała rzeczy po imieniu? Dokąd prowadzi nieustanne bagatelizowanie afer żywnościowych i nazywanie ich „incydentami” czy „kryzysami”? Dlaczego najwięksi producenci mięsa nie eliminują „czarnych owiec” z branży w trosce o dobro konsumenta? Kiedy Inspekcja Weterynaryjna zacznie realnie kontrolować wszystkie strony łańcucha żywnościowego?

Redakcja „Bezpieczeństwa i Higieny Żywności”

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl