szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Ryby tylko na święta?

Młodzi Polacy najbardziej lubią łososia i pstrąga, ale w Wigilię jednak wolą karpia - informuje Rzeczpospolita. Śledź przestał smakować nie tylko Polakom, lecz także Niemcom. Największy spadek popularności ta ryba zimnych mórz notuje wśród młodych Polaków. Jak wynika z badań OBOP przeprowadzonych na zlecenie sieci handlowej Makro, tylko co dziesiąty nastolatek powyżej 15. roku życie wskazuje na śledzia jako rybę popularną w swoim jadłospisie. To mało. U statystycznego Polaka cieszy się ona dwa razy większym powodzeniem.

Najwięcej ryb jemy na przełomie roku, w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie na stoły trafiają wtedy karp i śledź (odpowiednio 86 i 33 proc. wskazań ryb najchętniej jadanych w święta). W dużych miastach wśród dwudziestolatków coraz większą popularnością cieszą się łosoś i pstrąg. Mimo że w najbliższych latach w naszej części Europy oczekiwany jest największy wzrost spożycia ryb, póki co jemy głównie ryby smażone i z puszki. – W miastach rośnie popularność restauracji sushi, a na stołówkach wciąż pokutuje ryba panierowana z surówką z kiszonej kapusty – zwraca uwagę restauratorka Agnieszka Kręglicka.
Ogromy wpływ na to, co jemy, mają supermarkety, które wypierają specjalistyczne sklepy rybne. Coraz bardziej masowy sposób dystrybucji wpływa na rozwój hodowli ryb, z których pochodzi aż 80 proc. świeżych ryb w Europie.

Źródło: www.rp.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl