szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



Skąd się biorą ryby?

Ryby w Polsce wciąż nie zaliczają się do najpopularniejszych pokarmów. Niemniej warto się zastanowić, skąd pochodzą te, które trafiają na stoły konsumentów. Z przeprowadzonych badań wynika, że połowa ryb spożywanych na świecie pochodzi z hodowli.

PortalSpożywczy donosi, że międzynarodowy zespół badaczy przekazał dane, z których wynika, iż w 2009 r. połowa ryb spożywanych w świecie pochodzić będzie z hodowli (tzw. aquaculture). Wpływa na to coraz bardziej wydajna hodowla ryb oraz to, że coraz więcej karmy używanej w hodowli ryb jest pochodzenia morskiego. W 2006 r. produkcja ryb w ramach aquaculture wyniosła 51,7 mln ton, natomiast 20 mln ton odłowionych ryb zostało wykorzystane jako karma w hodowli. Bardzo duży udział w hodowli ryb i ich spożyciu przez człowieka ma łosoś. Ocenia się, że na 1 funt wyhodowanego łososia zużywa się 5 funtów ryb dzikich.

O coraz większej wydajności hodowli ryb świadczy fakt, że w latach 1995–2007 ich wielkość została prawie potrojona. Między innymi mogło na to wpłynąć stale rosnące zapotrzebowanie rynkowe na kwasy omega-3, które uważa się za skuteczne składniki w obniżaniu ryzyka zachorowań na serce.

Źródło: PortalSpożywczy.pl

Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl