szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności

 In English: about us
Nasi partnerzy





Dalmyt - pest control, zwalczanie szkodników, kontrola szkodników



SPIS TREŚCI
nr 4/2016 (123)

4 English summaries



6 Rozmaitości



ROZMOWA

12 Nowy Jedwabny Szlak

Rozmowa z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofem Jurgielem

15 ASF pod kontrolą

Rozmowa z Głównym Lekarzem Weterynarii Włodzimierzem Skorupskim



BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

17 Walka na linii Wisły

Katarzyna Kowalska

20 Raport NIK w sprawie bezpieczeństwa żywności a praca Rady Gospodarki Żywnościowej

Jacek Leonkiewicz

22 Uwagi o reformie Urzędowej Kontroli Żywności

Maria Spychalska

25 Profesjonalne podejście do ochrony przed szkodnikami

Tadeusz Wojciechowski



CERTYFIKACJA

29 Przewidywane zmiany w projekcie VII wersji standardu IFS

Marek Marzec

34 VI Wymiana Doświadczeń Managerów ds. Jakości Branży Spożywczej

Katarzyna Kowalska



WYDARZENIA

36 Najlepsze, bo polskie

Katarzyna Kowalska

38 Eksport jabłek do Chińskiej Republiki Ludowej. Relacja z konferencji

40 III Kongres Bezpieczeństwa Żywności

prof. dr hab. Henryk Runowski

dr hab. Sebastian Jarzębowski

42 Branża utylizacyjna jako część systemu bezpieczeństwa żywności. Konferencja "10 lat wspólnie z ZPPU"

44 "Czy konsolidować służby nadzorujące żywność?". Relacja z konferencji w Senacie

45 Reforma Urzędowej Kontroli Żywności. Relacja z II Ogólnopolskiej Konferencji Prawa Rolnego i Żywnościowego

46 Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności. Relacja z konferencji z Zakopanem

prof. dr hab. Janusz Berdowski

48 Szlakiem Polskiego Mięsa - smakuj wołowinę! Study Tour - relacja

50 CTR 2016 - Centralne Targi Rolnicze. Relacja z wydarzenia

50 Wieści z EFSA



POSTAW NA JAKOŚĆ Z IJHARS

54 Kto Ty jesteś? Czyli krótka charakterystyka konsumenta

Anna Dominiak



PIORIN

56 Działania PIORIN na rzecz otwierania nowych rynków zbytu dla polskich towarów pochodzenia roślinnego

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Biuro Nadzoru Fitosanitarnego i Współpracy Międzynarodowej


PRAWO

60 Nadzór nad żywnością GMO

dr Paweł Wojciechowski

63 Nowości prawne

Bartłomiej Dziliński, dr Paweł Wojciechowski



80 Od Kuchni
Nasze wydawnictwa
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności"
2006-2007 © Biuro Promocji Jakości
szkolenia HACCP, GHP, GMP, bezpieczeństwo żywności, jakość żywności
Projekt & cms: www.zstudio.pl